header handjes

Academici wisselen internationaal uit over sociaal-cultureel werk en amateurkunsten

De Federatie deelt al langer haar expertise met opleidingen en universiteiten. Ook deze zomer haalden we de banden aan met academische partners en leerden we bij dankzij internationale contacten. 

In juli organiseerden we in de schoot van de Verenigde Verenigingen een study tour ‘civil society in practice’ voor middenveldonderzoekers van over de hele wereld tijdens de ISTR-conferentie in Antwerpen. En in augustus dompelden we Vlaamse en Zuid-Afrikaanse studenten onder in het Vlaamse amateurkunstenlandschap tijdens de ‘summerschool cultural policy and governance’ aan de Universiteit Antwerpen.

‘Civil society’ in de praktijk van het sociaal-cultureel werk

ISTR Groepsfoto bij Commons Lab
Van 16 tot 19 juli ontving Universiteit Antwerpen de internationale ISTR-conferentie (International Society for Third-Sector Research). Meer dan 600 academici van over de hele wereld die onderzoek doen naar het middenveld kwamen samen in ons land. De Verenigde Verenigingen en De Federatie organiseerden samen met Universiteit Antwerpen een begeleide rondleiding langs enkele Antwerpse organisaties. SAAMO, CommonsLab, Avansa Regio Antwerpen en Het Bos zetten de deuren open en deelden hun diverse praktijken met een internationaal clubje van zo’n 20 onderzoekers. Het werd een boeiende uitwisseling over de uiteenlopende praktijken binnen het brede sociaal-cultureel werk in Vlaanderen.

 

Cultural governance en amateurkunstenbeleid

UNESCO Summer School groepsfoto
Van 5 tot en met 16 augustus organiseerden Universiteit Antwerpen en de University of the Witwatersrand Johannesburg (Zuid-Afrika) een summerschool als onderdeel van de UNESCO leerstoel cultural entrepreneurship and policy. Vlaamse en Zuid-Afrikaanse studenten werden twee weken lang ondergedompeld in de wereld van community arts en amateurkunsten in beide landen. De Federatie maakte de groep wegwijs in het Vlaamse landschap van amateurkunsten – samen met verschillende andere experten en organisaties zoals Koor&Stem en Fameus
Wat kunnen Vlaamse en Zuid-Afrikaanse beleidsmakers leren van elkaar in de ondersteuning van amateurkunsten? De studenten formuleerden hun bevindingen en aanbevelingen, en leggen deze binnenkort ook voor aan de Vlaamse Overheid. Ook wij leerden bij en reflecteerden over wat amateurkunsten voor Vlaanderen betekenen en hoe we ons beleidswerk verder kunnen aanscherpen.