header handjes

Creativiteit is de drijfveer van de burgemeester in Zaventem

Dossier: Culturele Connecties

Haar liefde voor cultuur, dateert uit haar schooltijd, toen Ingrid Holemans jeugdtoneel speelde en deelnam aan voordrachtwedstrijden. Sinds 2016 draagt de liberale politica de burgemeesterssjerp in Zaventem. Tegelijk is ze bevoegd voor cultuur & toerisme. Ze weet dus hoe haar dagen te vullen. 

Welke amateurkunstenactiviteit maakt je trots?

Via cultuur mensen samenbrengen en zorgen voor verbinding is heel sterk. Dit is nog meer het geval als inwoners ook creatief het beste van zichzelf geven. Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten en de kans hebben om met gelijkgestemden hun hobby uit te oefenen zodat ze van elkaar kunnen leren, zich amuseren of samen plannen kunnen maken.Sinds ik schepen ben, heb ik in Zaventem een mooie traditie opgestart: een tweejaarlijkse musical door en voor Zaventemnaars. Alles live, met een symfonisch orkest en 200 deelnemers van alle leeftijden. Iedereen mag meedoen. Drie van de 12 edities, kozen de makers voor een eigen creatie met een volledig nieuw geschreven verhaal, tekst en muziek! Dit event is intussen een vaste waarde in Zaventem, met bovenlokale uitstraling. Het gaat telkens om 5 uitverkochte voorstellingen met een publiek van ongeveer 700 mensen. Dit jaar vieren we het 25-jarig bestaan van dit topevenement. Volgend jaar staat de musical “Charlie en de chocoladefabriek” op de affiche. Iets om naar uit te kijken. 
Ingrid holemans 2

Ingrid Holemans (open VLD) begon in 1988 haar politieke carrière meteen als schepen in Zaventem (36.650 inwoners). Negen jaar geleden legde ze de eed af als burgmeester. Deze betrokken politica is het eerste aanspreekpunt voor economie, mobiliteit, landbouw, communicatie maar ook voor cultuur & toerisme. 

De laatste 2 weken repeteren zijn hectisch, maar het resultaat is top!
Ingrid Holemans, burgemeester Zaventem

Op welke bijzondere manieren ondersteunt Zaventem het verenigingsleven?

Eén van de sterke punten van onze cultuurdienst is ongetwijfeld hun enorme inzet voor gemeenschapsvormende projecten. De musicaltraditie is daar één voorbeeld van. Afwisselend hebben we Zaventem Proms’t, waar ook makkelijk 200 amateurkunstenaars op het podium staan. We voorzien voldoende budget om zo’n projecten op hoog niveau te realiseren. Dit is een vaste begrotingspost geworden. Het succes hangt namelijk af van de graad van professionalisme en een verzorgd totaalplaatje. Voor deze projecten werkt Zaventem màànden intens samen met amateurzangers, dansers, acteurs, muzikanten, figuranten en een professionele artistieke crew. Het biedt deelnemers een enorme kans om grote stappen vooruit te zetten qua zelfontplooiing. Zaventem telt ook 2 grote amateurkunstverenigingen rond beeldende kunst en fotografie. Ook zij krijgen ondersteuning. Bijvoorbeeld tijdens ons ‘Kunstweekend’ waarin hun werk centraal staat en we samenwerking met andere kunstdisciplines stimuleren. 
Poppenkast St Martinuskerk Eva Hoi

Welke steen heb je afgelopen legislatuur nog verlegd?

Na ruim 20 jaar is de komst van cultuurcentrum De Factorij de langverwachte kers op de taart. Steeds meer inwoners vinden hun weg naar de gevarieerde programmatie. Door het groot succes is er soms te weinig ruimte voor de activiteiten van al onze Zaventemse verenigingen en amateurkunstenaars. Gelukkig zijn er nog kleinere zalen. We zorgen ervoor dat al onze sociaal-culturele verenigingen terecht kunnen in goede infrastructuur verspreid over verschillende deelgemeenten. Want een plek om samen te komen en zaken te organiseren is van levensbelang voor verenigingen.

Hoe hard leeft ‘het cultureel verenigingsleven’ in Zaventem?

Met een 40-tal culturele verenigingen, aangesloten bij de cultuurraad, scoort Zaventem best wel goed. Al is er de laatste jaren ook minder goed nieuws. Vele verenigingen vinden geen vervanging voor ouderen in het bestuur. Jongere mensen gaan minder snel een groot engagement aan. Sinds corona is bovendien het aantal leden hier en daar sterk gedaald. Ook financiële problemen duiken meer en meer op. We moeten als gemeentebestuur extra inspanningen doen om te ondersteunen.Anderzijds is er wel een nieuwe trend, nl. natuurverenigingen zoals “Natuurpunt” en vogelvereniging “De kille meutel” zijn goed op dreef met hun werking. Zij zijn zeer geëngageerd en brengen een nieuwe wind in de cultuurraad. Ook het bestuur van de cultuurraad zelf, is de laatste jaren verjongd. Een positieve tendens. Waar wel nog een grote uitdaging ligt, is de toetreding van groepen met andere culturele achtergrond. Zaventem is bijzonder divers wat bevolking betreft en daarvan zien we geen weerspiegeling in de cultuurraad. Dit is een werkpunt. Hier blijft het zoeken om elkaar te vinden, open te staan voor verandering en om compromissen te sluiten.

Waarin ligt voor jou de waarde van sociaal-cultureel volwassenwerk?

De mogelijkheid om bij een vereniging aan te sluiten of deel te nemen aan activiteiten van de gemeente, biedt inwoners soms echt de kans om uit de eenzaamheid te treden en een vangnet te creëren. Daarom heeft cultuur in Zaventem een belangrijke plek in het beleid. De opening van het nieuw cultuurcentrum in 2017 illustreert dit. 

Welke maatschappelijke uitdagingen pak je nog samen met verenigingen aan?

In een gemeente die steeds groter en diverser wordt, moet je constant inzetten op gemeenschapsvorming en verbinding. Het verenigingsleven is hiervoor een ideale partner. Overheid en verenigingen kunnen aanbod, doelstellingen en werkwijze maar beter op elkaar afstemmen rond de grote uitdagingen die voorliggen. Ik denk aan: armoede, milieu en klimaat, diversiteit & integratie én taal. Gemeentelijke diensten kunnen, in samenwerking met bijvoorbeeld de cultuurraad, drijvende krachten zijn door opleidingen of inspiratiedagen te organiseren. Dit geldt ook voor een dienst bevolking of pakweg onthaal. Want we kampen allemaal met dezelfde problematiek en alleen samenwerking kan tekortkomingen wegwerken. 
Je moet niet elders zoeken wat je in huis hebt… Betrek cultuurraad, verenigingen en individuele kunstenaars nauw bij alles wat je als gemeente doet.
Ingrid Holemans, burgemeester Zaventem

Nog even naar het Vlaams niveau. Wat kan anders, beter, soepeler of sneller? 

Administratief vereenvoudigen en niet vergeten dat zowel veel ouderen als minder geschoolden niet zo vlot omspringen met informatica en social media. Duidelijke en toegankelijke communicatie is in ieders belang. De zoektocht naar connectie met de diverse burgers kan beter. 

Tot slot. Welke boodschap wil je je eigen opvolger geven?

Blijf inzetten op het aanbod Nederlandse lessen voor anderstalige nieuwkomers en betrek deze doelgroep verder bij alle culturele activiteiten! Van evenementen tot culturele verenigingen, het cultuurcentrum of de Kunstacademie. Hij of zij kan behouden en versterken wat er is, maar moet ook op zoek gaan naar nieuw cultureel potentieel binnen de bevolking. Durf nieuwe wegen inslaan. Tot slot is samenwerking tussen alle actoren van groot belang. Of het nu gaat om groepen, verenigingen, culturele instanties, individuele kunstenaars… Blijf hen een podium en uitdagingen bieden. 
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke