Elektronisch kunnen betalen wordt verplicht, ook bij verenigingen
vrijdag 11 maart 2022
Dossier: Zakelijk en financieel
Elke onderneming en vereniging moet vanaf 1 juli 2022, haar klanten of deelnemers, minstens 1 elektronisch betaalmiddel kunnen aanbieden. Dit in het kader van fraudebestrijding en veiliger geldverkeer. Wat betekent dit voor je organisatie?
(zie: ECONOMIE, KMO EN MIDDENSTAND – Verplichting voor ondernemingen tot terbeschikkingstelling aan consumenten van een elektronisch betaalmiddel - H5, pg.19)
Voor wie geldt de verplichting?
Concreet zullen alle ondernemingen (handelaars, vrije beroepers en verenigingen) vanaf 1 juli 2022 elektronisch betalen moeten toelaten. Cashbetalingen blijven wel mogelijk, maar klanten/deelnemers moeten ook de mogelijkheid hebben om elektronisch te betalen. Belangrijke nuance... De verplichting geldt dus niet niet alleen voor ondernemingen in de gebruikelijke zin van het woord, maar ook voor vrije beroepen en alle personen, overheden, verenigingen … die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten, zoals het beheer van een zwembad, een bibliotheek of een cultureel centrum. Onder economische activiteit wordt begrepen het aanbieden van goederen of diensten op een bepaalde markt en op die manier deelnemen aan het economisch verkeer. Activiteit duidt erop dat het hierbij niet om een éénmalige handeling, maar om een duurzame activiteit op de markt moet gaan, en waardoor concurrentie ontstaat met andere ondernemingen. De nieuwe verplichting geldt dus niet voor éénmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.De rechtsvorm, noch de wijze waarop de onderneming wordt gefinancierd, spelen, een rol. Het kan zowel om een natuurlijke persoon, rechtspersoon, vereniging, publieke persoon gaan. Iedere entiteit die een economische activiteit uitoefent kan bijgevolg als onderneming beschouwd worden.
Verenigingen, zelfs vzw’s, kunnen als ondernemingen worden beschouwd wanneer zij een product of dienst verkopen op regelmatige basis voor economische doeleinden. In dat geval moeten zij hun klanten een elektronisch betaalmiddel aanbieden. Anderzijds geldt die verplichting niet voor verenigingen die alleen diensten aan hun leden verlenen in het kader van hun statutaire doel.
Wat houdt elektronisch betalen in?
Als organisatie kan je (indien je onder de verplichting valt) zelf het elektronisch betaalsysteem kiezen.Je moet dus 1 andere betaalmogelijkheid dan cash geld, aanbieden aan deelnemers/klanten. Dat kan een vorm van elektronische betaling zijn of via overschrijving. Inschrijvingen voor activiteiten -alsook de betaling- gebeuren meestal al vooraf en digitaal. Voor activiteiten waar ter plekke zaken dienen betaald te worden, moet je dus een alternatief voor cash voorzien. Er komt geen verplichting om een betaalterminal te installeren, ook betalingen via smartphone e.d. zijn toegelaten. Elektronisch betalen kan via:
- Bancontact met een betaalterminal: voor éénmalige evenementen kan je bij sommige banken ook een betaalterminal huren. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden.
- online betaalplatformen (Paypal, Mollie, …)
- mobiele betalingen met de smartphone, door een QR-code aan te maken. Dit kan via de app van CCV Belgium die je gratis kan downloaden op je smartphone. Je kan dan mobile betalingen via QR-code ontvangen. De betaling gebeurt dan met een QR-code op bijv. een sticker die de klant inscant.
- allerhande betaalapps: Payconiq by Bancontact (6 cent per transactie.)
Elektronisch kunnen betalen heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Medewerkers hoeven zich geen zorgen meer te maken over voldoende wisselgeld, het bewaken van de kassa en het in veiligheid brengen van de omzet.
Meer informatie vind je bij de FOD Economie:
Elektronisch betalen aanbieden is verplicht!
Wie of wat wordt als een “onderneming” beschouwd?
Via een samenaankoop biedt Scwitch momenteel het online betaalsysteem van Mollie aan tegen heel scherpe tarieven. Op hun site (scrollen naar nr. 4) vind je er alles over!