header handjes

Inspiratiedag gemeenschapsinfrastructuur: verslag en presentaties

Op 28 november 2024 november was De Federatie samen met De Ambrassade, het Platform Toekomst Parochiekerken en de VVSG mede-organisator van een inspiratiedag over Gemeenschapsinfrastructuur.  Het was meteen een sluitstuk van een jaar vol beleidswerk om de urgentie rond de precaire staat van gemeenschapsinfrastructuur duidelijk te maken aan Vlaamse en lokale beleidsmakers. 

Ambrassade Inspiratiemoment Jeugdinfrastructuur 33

foto: Robin Gheysels. De Ambrassade

Dat het niet goed gaat met plekken voor verenigingen, bleek al uit verschillende onderzoeken en signaleerden we eerder al. Er zijn veel knelpunten, maar over het algemeen hebben ze te maken met financiële middelen of manieren van beheer. Gelukkig zijn er ook tal van goede voorbeelden en boeiende experimenten. Veel materiaal dus om (lokale) beleidsmakers, medewerkers van organisaties en plekwerkers  samen te brengen en te inspireren. De locatie ademde alvast ‘gemeenschap’: de Pastory in Sint-Amandsberg. 
Na een verwelkoming door Peter Bosschaert van De Ambrassade volgde een introductie door Stijn Oosterlynck, hoogleraar stadssociologie bij de Universiteit Antwerpen. Zijn betoog startte met de geschiedenis en het belang van 'sociale' of gemeenschapsinfrastructuur. Daarna schetste hij de grote uitdagingen waar we voor staan en in welke mate een overheid en het middenveld zelf die infrastructuur moet 'bewaken' en dus in actie moeten schieten om ze toekomstproof te maken. Zijn pleidooi om 'ruimte voorzien'  als beleidsinstrument te hanteren, bleef zeker hangen.
Ambrassade Inspiratiemoment Jeugdinfrastructuur 45 lowres

foto: Robin Gheysels. De Ambrassade

Toon Vanotterdijk, beleidsmedewerker bij Formaat, bracht een positieve noot, vertrekkende vanuit een aantal positieve signalen vanuit de Vlaamse regering en kansen die lokale besturen momenteel kunnen grijpen.Nadien waren er 5 inhoudelijke sessies. Daarvan kan je hieronder telkens de verslagen en/of presentaties downloaden. 
Gemeenschapsinfrastructuur aan het woordDe Federatie ging in gesprek met Bram Van Hecke (Avansa regio Gent), Werner Soors (Fundament 2060), Tomas Uten (Beweging.net), en Joachim Mathys (Anamma vzw). 
Naar een duurzaam infrastructuurbeleidPeter Bosschaert (De Ambrassade) en Roel de Ridder (Platform Toekomst parochiekerken) startten met een korte inleiding over enerzijds de opgestelde aanbevelingen gemeenschapsinfrastructuur en anderzijds de geleerde lessen uit de begeleidingstrajecten van het Platform Toekomst Parochiekerken.Daarna gingen ze in groepjes aan de slag met een fictieve case om de deelnemers uit te dagen samen een strategie te bedenken om tot duurzame oplossingen te komen. 
Hoe ruimte delen?Formaat stelde de resultaten van hun onderzoek rond ruimte delen voor en nodigde Brecht Verlinden van Minus One uit die vertelde over hun lang proces om tot goede afspraken te komen met de medebewoners. Ook Stef Moens van Plek legde uit hoe hun ruimte voor jongeren pas echt werkt door een open call te organiseren en zo jongeren zelf de sleutel van de ruimte in handen te geven. 
Verschillende wegen naar lokale ondersteuning voor gemeenschapsinfrastructuurPieter Demyttenaere (VVSG) en Bert Delville (Bataljong) brachten jeugdconsulent Thomas De Peuter mee uit Brecht. Daar kreeg een masterplan vrijetijdsinfrastructuur vorm. Thomas vertelde over dit proces en boeide met heel wat tips. 
De juiste subsidies voor de juiste investeringen van je jeugdinfrastructuurEmma van Loock van het Departement Jeugd, Cultuur en Media en Davy Froyen van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) gaven heel wat tips over hoe  infrastructuur de nodige ondersteuning kan krijgen via investeringssubsidies of renteloze energieleningen. 

De aandacht voor Gemeenschapsinfrastructuur groeit zienderogen, zowel bij middenveldorganisaties als bij beleidsmakers. Gelukkig maar want de nood is hoog!

Zo startte Landelijke Gilden een langdurig, grondig en veelzijdig traject richting Toekomstbestendige Dorpszalen. OP/TIL lanceert op 28 januari 2025 het driejarige traject 'Cultuurplekken van morgen'. Daarin wil men lokale cultuurambtenaren, IGS'en, het culturele middenveld en betrokken ambtenaren van het Departement CJM inspireren, coachen en verbinden in een community of practice. Naast het lopende traject met De Ambrassade en andere partners houdt De Federatie ook hierbij de vinger aan de pols. 

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart