Bepalen buurtbewoners straks de culturele programmatie van Cultureghem?
donderdag 2 juni 2022
Hoe laat je geïnteresseerde burgers mee de programmatie bepalen? Hoe betrek je kwetsbare doelgroepen? Hoe zet je als plek in op participatie en co-creatie? Pertinente vragen waar Cultureghem met het laboproject 'How to omta' 3 jaar lang mee aan de slag gaat.
Cultureghem, een plek waar mensen zich thuis voelen
In 2012 ontstond Cultureghem in de schoot van de Abattoir in Kuregem, Anderlecht. Het is een openbare ruimte voor alle Brusselaars. Een bruisende ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een plek waar je binnenspringt voor een lekkere, gezonde maaltijd, een openluchtcinema of een hip-hop concert. Een plaats waar je samen met tientallen vrijwilligers aan straffe projecten werkt. Intussen zorgt Cultureghem al 10 jaar lang voor ontmoeting tussen buurtbewoners én stedelingen uit Brussel en ver daarbuiten.
Participatief programmeren, hoe doe je dat?
Centraal in de werking van Cultureghem staat het streven naar kwaliteitsvolle gedeelde ruimte. Samen met burgers aan de slag gaan. Deze zoektocht naar gedeeld eigenaarschap vind je ook terug in hun labo-project ‘How to omta’.
Anderhalf jaar geleden startte Cultureghem met het structureel organiseren van culturele activiteiten op de site. Ze bereiken al altijd een zeer gemengd publiek. Van de toevallige passant tot buurtbewoners, kunstenaars, kwetsbare groepen, … Ze streven ernaar om dit publiek in al hun activiteiten actief te betrekken. Met het project ‘How to omta’ willen ze nog een stap verder gaan. Manieren zoeken om hun publiek ook in te schakelen bij de programmatie van culturele activiteiten.
Aan de slag met een Cultuurcomité
Een eerste stap was het oprichten van een Cultuurcomité. Begin dit jaar engageerden een 15-tal mensen zich om hier deel van uit te maken. Stuk voor stuk mensen die sterk betrokken zijn op de site van de Abattoir, maar geen ervaring hebben met kunst en cultuur. Niet voor iedereen is de toegang tot cultuur vanzelfsprekend. Maar de goesting om op ontdekking te gaan, is er wél. De komende weken zal de groep proeven van een breed cultureel aanbod in Brussel en Vlaanderen. Het comité kiest zelf welke culturele uitstappen ze plannen. Een eerste doel? Het programmeren van een heus 'OMTA festival' tegen volgende zomer.
Lerend netwerk
Het is een traject dat ongetwijfeld met vallen en opstaan zal verlopen. Burgers actiever betrekken bij de programmatie leeft bij verschillende culturele spelers. Daarom richtte Cultureghem samen met het S.M.A.K. (Gent), Park Poetik (Vorst/Sint-Gillis), 30cc (Leuven) en Kunstencentrum Buda (Kortrijk) een lerend netwerk op. Om ervaringen te delen, samen kritisch te reflecteren en vooral te leren van elkaars praktijk. Het Cultuurcomité gaat alvast bij elke partner op bezoek.