Leopold Lindelauff – vrijwilliger bij Regenbooghuis Limburg en çavaria
dinsdag 16 maart 2021
Vanuit Nederland in Hasselt terechtgekomen. Meteen gestart als vrijwilliger bij het Regenbooghuis Limburg. Enkele jaren later startte hij zelf een bi-vereniging op, werd hij bestuurder bij çavaria, de koepel van LGBTI-organisaties in Vlaanderen en Brussel, en voorzitter van het Regenbooghuis. Corona had geen impact op zijn enthousiasme.
Intussen is Leopold bijna 10 jaar vrijwilliger en doorzwom hij verschillende watertjes. Momenteel houdt hij zich in het Regenbooghuis - naast het voorzitterschap – ook bezig met communicatie, daarin bijgestaan door Manon, de gelijke kansen medewerkster van het regenbooghuis. Hij organiseert ook zelf geregeld activiteiten. Zo hielden ze op 13 maart een manifestatie – volledig volgens de geldende coronamaatregelen – als reactie op de gebeurtenissen in Beveren.
Tijdens corona stapte het Regenbooghuis snel over op digitale activiteiten. Er bleek veel behoefte aan ontmoeting en gesprek, dus werd er een facebook live-event en een Google ‘meet & greet’
georganiseerd. Dit kon absoluut een echte knuffel niet vervangen, maar het hielp wel om het gevoel van onderlinge verbinding te bewaren. Omdat niet iedereen vlot mee kan met deze digitale alternatieven, startten ze ook een nieuwsbrief waarin telkens iemand vertelde over de impact van de lockdown op het persoonlijke leven.
Op hun recente (online) Algemene Vergadering viel het hen op dat ze veel meer tijd besteedden aan het informele aspect. Zelfs online had iedereen overduidelijk nood aan dergelijk informeel moment.
Leopold vindt het belangrijk om vrijwilligers en verenigingen te blijven motiveren want hij merkt toch dat een aantal vrijwilligers afhaken en sommige lokale verenigingen plots indommelen. Niet iedereen behield dezelfde energie en enthousiasme zoals Leopold. Een echt geheim heeft hij niet, maar hij raadt iedereen aan om vooral ‘in het moment’ te leven en niet enkel naar bepaalde momenten toe te leven. Niet enkel plannen dus, maar ook doen.
Zoals bijvoorbeeld de kaartschrijfactie van het Regenbooghuis naar aanleiding van wereldaids-dag. Ze wilden de bewoners van 9 rusthuizen een kaartje bezorgen, omdat ze al geruime tijd geen bezoek mochten ontvangen. Er werden maar liefst 1500 gepersonaliseerde kaartjes geschreven en bezorgd, een onverhoopt succes. De filmpjes die enkele rusthuizen stuurden over het moment dat de bewoners de kaartjes kregen, leverde zeer hartverwarmende beelden op. En opnieuw een gevoel van samenhorigheid tussen verschillende gemeenschappen.