header handjes

Lokaal connectie maken: deeltijds kunstonderwijs en amateurkunsten

Dossier: AK en DKO

Kersvers minister van Cultuur Caroline Gennez wil prominent inzetten op cultuureducatie voor kinderen en jongeren, zo lezen we in de beleidsnota cultuur. Daarvoor wil ze bruggen leggen tussen de domeinen Cultuur en Onderwijs. Het deeltijds kunstonderwijs en de amateurkunstensector bouwen reeds lang aan deze connectie, en dat zowel op Vlaams als op lokaal niveau. Beide sectoren formuleerden reeds gezamenlijke aanbevelingen voor de ministers van Cultuur (Caroline Gennez) én Onderwijs (Zuhal Demir). 

Partners in cultuureducatie

Minister Gennez bevestigt in de beleidsnota Cultuur dat amateurkunsten en het deeltijds kunstonderwijs (DKO) belangrijke partners zijn in cultuureducatie. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen doen binnen beide sectoren aan kunsteducatie in de vrije tijd. In academies gebeurt dat via formele opleiding, binnen de amateurkunsten gaan kinderen en jongeren in informele contexten leren van en met elkaar.
VLAMO Gitaardag c Inti De Maest

(c) Inti De Maest voor VLAMO

Eerder dit jaar lanceerde UNESCO een nieuw kader voor cultuur- en kunsteducatie. Dat kader onderstreept hoe belangrijk de wisselwerking tussen die formele en niet-formele leeromgevingen is. Leerervaringen in het deeltijds kunstonderwijs en de amateurkunsten versterken elkaar.
In een optimaal 'cultuureducatief ecosysteem' proeven kinderen op jonge leeftijd op school en in de voor- of naschoolse opvang van kunst en cultuur. Vervolgens kunnen ze in hun vrije tijd hun artistieke hobby uitoefenen in het deeltijds kunstonderwijs, het lokale cultuuraanbod of het amateurkunstenveld. Om zelf aan de slag te gaan maar bijvoorbeeld ook om voorstellingen te bezoeken. En wie zich verder wil ontplooien, kan doorstromen naar het hoger kunstonderwijs, of het non-formeel en informeel opleidingsaanbod in het brede cultuureducatieve veld.

Lokale besturen als bruggenbouwers

Om een cultuureducatief ecosysteem te verwezenlijken, is er afstemming nodig tussen de verschillende domeinen op de verschillende beleidsniveaus. Want ook lokale besturen hebben hier een afstemmende rol in te spelen.
Koor Stem Schoolzandag Anderlecht 4

(c) Koor & Stem

Het deeltijds kunstonderwijs en de amateurkunsten zijn bij uitstek lokaal geworteld. Samenwerking tussen beide domeinen is afhankelijk van de goodwill van de lokale directie, de link die leerkrachten hebben met het (lokale) amateurkunstenveld en de goesting bij lokale gezelschappen om tot samenwerking over te gaan. Lokale besturen, vrijetijds- en cultuurcoördinatoren kunnen daarin een brugfunctie vervullen, door bijvoorbeeld in de lokale cultuurraad of in de academieraad de verschillende partners samen te brengen. Meer ideeën vind je op Lokaal talent doet me wat - samenwerking.
Ook de behoeften van de individuele beoefenaars mogen daarbij niet uit het oog verloren worden: beeldend kunstenaars, schrijvers, muzikanten, fotografen,… Die kunnen dan weer op de radar komen door als lokaal bestuur deel te nemen aan initiatieven als Atelier in Beeld of Lokale Helden.

Inspiratiedag op 25 februari 2025

Op dinsdagvoormiddag 25 februari 2025 (9u30 - 13u) organiseert onderwijskoepel OVSG i.s.m. De Federatie een inspiratiedag over samenwerking tussen academies en het (lokale) amateurkunstenveld. Een interessante dag voor directies, gemeentelijke onderwijs- of cultuurcoördinatoren, beleidsondersteuners, onderwijsexperten en leerkrachten. In boeiende panelgesprekken hoor je ervaringsdeskundigen aan het woord.Laat je inspireren en versterk de impact van je werking door samenwerking te benutten als hefboom. 

INSPIRATIEDAG - SAMENWERKING AMATEURKUNSTEN EN DKO


Programma (9u30 - 13u):

- Lokaal connectie maken: welke succesfactoren zijn er nodig om de brug te maken?

- Geven en nemen: delen als verbinding. Hoe kan kennis, expertise, tools, opnames, referentiemateriaal uitgewisseld worden?

- Dansen op het randje. Hoe verhouden private opleiders, amateurkunsten en dko zich in dit misschien divers en versplinterd speelveld?


Locatie: Danspunt, Dok Noord, Sint-Salvatorstraat 18a, 9000 Gent


Inschrijven: 
Deze dag wordt gratis aangeboden. Meld je aan door een e-mail te sturen naar tina.vanroy@ovsg.be 

Ga naar www.akdko.be om alvast in enkele inspirerende praktijken te duiken