Minderhedenforum in het oog van de storm
donderdag 12 november 2020
"Ongeloof", "een schok", "onbegrijpelijk", ... Het Minderhedenforum stak begin vorige week niet onder stoelen of banken compleet verrast te zijn door de beslissing van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers. Die koos maandag een andere organisatie om de volgende vijf jaar de netwerkactor te zijn inzake inclusie. Enkele dagen en vele reacties later maakte de minister opnieuw een opening. Hij zette de beslissing on hold. Wij maken ons niet alleen zorgen om de toekomst van deze organisatie, maar ook over het foute beeld dat opnieuw over de Vlaamse, erkende etnisch-culturele organisaties komt bovendrijven.
Van vlucht vooruit naar pauze
Het zal u vorige week niet zijn ontgaan. Minister Somers selecteerde maandag Join.VLaanderen als nieuwe participatieorganisatie en sloot daarmee het twintigjarige parcours van het Minderhedenforum af. In zijn persbericht, dat je hier kan lezen, motiveerde hij dit vooral door een breuk te slaan tussen het verleden (lees: Minderhedenforum) en de toekomst (lees Join.Vlaanderen). Vele kritieken en discussies later kondigde hij donderdag in het Vlaams parlement aan de pauzeknop in te duwen: "Op dit moment is er geen participatieorganisatie erkend. Ik ga de procedure dus ook de facto on hold zetten, om ruimte te geven om met die twee partners, op basis van gelijkheid, te zoeken naar wat de sterkste organisatie is."
Op diezelfde donderdag onderschreef ook De Federatie mee dit statement van de Verenigde Verenigingen. Kern van het betoog: minister Somers cultiveert in dit debat tegenstellingen die er niet zijn en onderschat de kracht van eigentijds middenveld.
Ook Vuurwerk zette, samen met tientallen ondertekenende organisaties en individuen dit opiniestuk online. Hierin benadrukten ze de historische realisaties van het Minderhedenforum en betwisten ze de stelling dat mensen die zich ook organiseren op basis van culturele afkomst integratie zouden tegenwerken. Ook betreuren ze dat een kritisch-constructieve stem zou wegvallen.
En twee dagen later lazen we deze open brief van beweging.net en de partnerorganisaties uit de sociaal-culturele sector. Zij argumenteren dat veldwerk én belangenvertegenwoordiging net hand in hand moeten gaan. Een collectieve aanpak van de structurele problemen is net zo belangrijk als acties gericht op individuele integratie.