Nieuw Amateurkunstendecreet in de startblokken
woensdag 7 februari 2024
Dossier: Decreet Amateurkunsten
Op donderdag 1 februari besprak de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement het nieuwe Amateurkunstendecreet. Na stemming werd het nieuwe decreet definitief goedgekeurd. Niettemin stelden verschillende commissieleden pertinente vragen aan cultuurminister Jambon, ingegeven door de hoorzitting met de sector en de SARC twee weken eerder op donderdag 18 januari. De vragen peilden onder meer naar het nodige budget om het decreet optimaal uit te rollen, de nieuwe 6e kernopdracht voor de amateurkunstenkoepels en de positie van de individuele amateurkunstenaar.
De amateurkunstensector aan het woord in het Vlaams Parlement
- De grote focus op excellentie en internationalisering kan een mattheuseffect veroorzaken. Door enkel meerjarige subsidies te voorzien voor groepen met hoge artistieke ambities kan er een steeds grotere kloof ontstaan met de rest van het veld. Bovendien maken individuele kunstenaars die excelleren geen kans op deze subsidies.
- Met de nieuwe 6e kernopdracht moeten de koepelorganisaties een instrument ontwikkelen dat (financiële) impulsen voor groei en ontwikkeling voorziet voor groepen en amateurkunstenaars. Deze opdracht moet breed geïnterpreteerd kunnen worden, op maat van de noden van de disciplines en de werking van elke organisatie.
- De nieuwe beheersovereenkomst met elke amateurkunstenkoepel moet transparant en in dialoog tot stand kunnen komen, met het beleidsplan al uitgangspunt.
- Het nieuwe decreet is ambitieus, maar er worden geen extra middelen voorzien om de nieuwe subsidielijnen en ambities uit te rollen. We berekenden dat er een budget van 2,5 miljoen euro nodig is om de doelstellingen van het decreet waar te maken.
Eén euro per amateurkunstenaar extra nodig
Proefperiode voor de 6e kernopdracht
Een Champions League voor amateurkunstenaars?
Een beheersovereenkomst in dialoog
Geen subsidies voor feitelijke verenigingen
Van lokaal tot internationaal
“Onze fractie is tevreden met het decreet omwille van 3 redenen:
- er wordt gesteund op de amateurkunstenkoepels om een breed en divers amateurkunstenveld te bereiken
- er worden nieuwe subsidielijnen ingevoerd, onder andere met focus op internationale uitstraling
- er is een duidelijke verbinding met zowel de professionele kunsten als het deeltijds kunstonderwijs”
Welke hordes staan nog recht?
Voorafgaand aan de bespreking van het nieuwe Amateurkunstendecreet, stelde Meyrem Almaci (Groen) aan minister Jambon een vraag n.a.v. de Week van de Belgische Muziek eind januari, georganiseerd door VI.BE. Almaci uitte haar bezorgdheid over de afnemende kansen voor lokaal muziektalent. Lokale muziekorganisaties worstelen met administratieve lasten, financiële kosten en ruimtebeperkingen. Ook verwees ze naar regulitis.be, waar De Federatie samen met partners uit de jeugd- en sportsector administratieve drempels voor verenigingen opsomt en aanpakt.
Jambon benadrukte bestaande initiatieven zoals de impulsen in het nieuwe Amateurkunstendecreet en de beurzen van het Kunstendecreet. Hij verwees naar het Verenigingsloket als een middel om administratieve lasten te verminderen en erkende de rol van lokale jeugdhuizen en organisaties als Formaat in het ondersteunen van muziektalent.
Marius Meremans (N-VA) is op zijn beurt bezorgd om de financiële druk op opdrachtgevers door de federale hervorming van de KVR naar de amateurkunstenvergoeding (AKV). In de discussie die volgde nuanceerde Katia Segers (Vooruit) de kwestie van de AKV en benadrukte ze de voordelen van de hervorming voor amateurkunstenaars.
Almaci sloot af met een oproep tot samenwerking en een constructieve aanpak om lokaal muziektalent te ondersteunen en administratieve hindernissen te overwinnen.
Bekijk of herlees hier de volledige discussie.