Wordt de KVR een amateurkunstenvergoeding?
maandag 29 november 2021
Dossier: Van KVR naar amateurkunstenvergoeding
In het voorjaar van 2021 nam minister van Sociale Zaken Vandenbroucke het initiatief om het 'Kunstenaarsstatuut' te hervormen. De kunstensector vraagt reeds geruime tijd aandacht voor het precaire statuut van de kunstenaar en het belang van faire verloning, een thema dat sinds de coronacrisis nog urgenter werd. Via het burgerparticipatieplatform ‘Working in the arts’ konden kunstenaars en organisaties input geven voor een hervorming van het Kunstenaarsstatuut, en in het kielzog daarvan ook de Kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars, of kortweg KVR. Een technische werkgroep van experten ging hiermee aan de slag en publiceerde net voor de zomer een hervormingsvoorstel. Eén van de voorstellen is een omvorming van de KVR tot Amateurkunstenvergoeding (AKV). De Federatie en haar Franstalige partners stemden de violen en formuleerden advies over de hervorming van de KVR.
Een vergoeding voor kleinschalige artistieke prestaties
Advies volgens drie basisprincipes
- De AKV is een vergoedingsregeling voor amateurkunstenaars. Dat betekent dat amateurkunstenaars door eender welke opdrachtgever via AKV moeten kunnen worden vergoed.
- Amateurkunsteninitiatieven (zowel groepen, individuele personen, tijdelijke collectieven, organisaties als ad hoc projecten…) moeten de mogelijkheid krijgen om met professionele kunstenaars te werken (bijvoorbeeld in het kader van talentontwikkeling en samenwerking tussen beide sectoren).
- De hervorming van KVR naar AKV moet kunstenaars dan ook stimuleren in de richting van verloning via de professionele barema’s. Ook de opdrachtgevers in de brede cultuursector moeten worden gesensibiliseerd om correct te verlonen.