Onderzoek naar beleidsparticipatie van lokale amateurkunstenaars
dinsdag 3 september 2024
Anno 2024 zoeken lokale besturen naar nieuwe invullingen van de traditionele adviesraden: van vrijetijdsfora, over projectgroepen tot ambassadeurs cultuur... Ook om lokaal amateurkunstenbeleid te ontwikkelen, experimenteren steden en gemeenten steeds vaker met diverse vormen van burgerparticipatie. Terecht, want op papier zijn de voordelen groot: participatie vergroot het draagvlak voor beleidsbeslissingen, verkleint de kloof tussen de politiek en de gemeenschap, zorgt voor een beter beleid en meer sociale cohesie. Daarbij is het lokale bestuur de plek bij uitstek om inspraak te organiseren, nabij de burger.
Een pleidooi voor burgerkracht
Nochtans strookt dit niet altijd met de ervaringen die zowel lokale besturen als participanten overhouden aan het traject. Er is weinig inzicht in de verschillende participatievormen en hun impact. Janne Vandevoorde (student Culturele Studies aan KU Leuven) onderzocht in haar masterproef "Cultuurbeleid en burgerkracht" hoe participatie van amateurkunstenaars bij lokaal cultuurbeleid effectief kan worden georganiseerd.Zichtbaarheid voor lokale amateurkunstenaars
Een kader voor effectieve participatie
Geen kant-en-klare formule
In elke stad, gemeente of dorp wonen amateurkunstenaars. Zij fotograferen, dansen, schrijven, zingen, spelen theater, maken beeldend werk, dj’en of maken muziek als lid van een muziekband of een fanfare. Zij zijn gedreven bezig met hun passie. Op zolder, in werkkamers, in het lokale cultuurcentrum, de parochiezaal, bibliotheek of academie of in een zelf verzonnen repetitiekot. Zij bruisen van goesting en willen zich creatief uiten. En daar kan een lokaal ondersteunend amateurkunstenbeleid bij helpen.
Ontdek talloze inspirerende voorbeelden voor jouw lokaal bestuur op https://www.lokaaltalentdoetmewat.be/