header handjes

Post-corona de draad oppikken. Hoe begin je eraan?

Het culturele verenigingsleven lag afgelopen maanden zo goed als stil door de beschermende Covid 19-maatregelen. Tijd voor een revival. Hoe kunnen verenigingen de draad weer oppikken en nieuwe aanknopingspunten vinden voor hun werking?

Sociale doorstart

Na maanden van behelpen is er weer licht aan het einde van de tunnel. Maar dat wil niet zeggen dat alle verenigingen zomaar recht veren en er weer meteen invliegen. De heropstart gebeurt in verschillende tempo’s. Sommige vrijwilligers twijfelen nog of botsen op nieuwe drempels. Er is tijd en ruimte nodig om groepen opnieuw samen te brengen. Benoem problemen én ga tegelijk ook weer (kleine) stapjes vooruit. Koepelorganisaties, lokale besturen en plaatselijke voortrekkers. Allemaal spelen ze een rol van betekenis voor de sociale relance. Via de inspiratiekit wil De Federatie mee zoeken hoe het culturele (verenigings)leven de draad opnieuw kan oppikken. Laat je leiden door de rubriek “De heropstart” met suggesties rond relance, feestelijk startmomenten, het nieuwe normaal en blijven investeren in het verenigingsleven.
Corona2
Bij wijze van voorbeeld:
  • Staycation BXL 2021 overbrugde de zomer met 120 originele projecten die op een sportieve, creatieve of plezierige manier voor onvergetelijke momenten zorgden.
  • Viva-SVV greep Midzomernacht aan als Feest van de vriendschap. Inclusief een lijstje van ideeën om de daad bij het woord te voegen.
  • Her en der horen we geluiden over een grootse, gezamenlijke kick-off moment, als het weer kan en mag. Zowel bij lokale besturen als intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kriebelt het. Ga erover in overleg met het sociaal-cultureel werk en amateurkunsten. Waar dromen ze van? Wat kunnen ze zelf bieden?
  • ‘Zie ons dansen’: vier weken volledig in het teken van dansers en makers. Dansers belichten hoe zij de afgelopen periode hebben ervaren, hoe ze zich ondanks alles artistiek hebben kunnen uitdrukken én waar ze nu het meest naar uitkijken! Doe mee...
  • De feestelijke relance van het muziekverenigingsleven komt eraan op 19 september. Orkesten, korpsen en andere groepen brengen weer muziek en kleur in eigen stad of gemeente onder de noemer: WeerKlank.

Ken je zelf een goed voorbeeld? Of wil je tips delen? Laat het ons weten. Hoe vieren jullie de heropstart? Hoe zetten jullie cultuur en verenigingen in om als nooit tevoren de verbindende factor te zijn?


Wat kan? Wat mag?

De spelregels veranderen voortdurend. Zo kwam deze zomer het Covid Safe Ticket in roulatie. Niet van toepassing op sociaal-culturele groepsactiviteiten, maar welke maatregelen gelden dan wel sinds 1 september? Mondmaskerplicht en social distance vervallen, maar de covid-coördinator blijft op post. Gedetailleerde info vind je hier. Of raadpleeg www.decoronagids.be.
Covid scrabble

Verder werken op wat (her)uitgevonden is

Wie coronacrisis zegt, zegt dus veerkracht. De eerste maanden stonden synoniem voor crisismanagement, solidariteit en out of the box denken. Op dit moment schakelen we geleidelijk over naar een tweede fase, namelijk build back better: ‘wat leren we uit deze periode? Wat nemen we mee richting toekomst?’ Enkele vluchtige gedachten die verdere uitdieping vragen.
  • De crisis riep vele vragen op (over kwetsbaren die uit de boot vielen, over eenzaamheid, over mentale veerkracht, duurzaamheid, etc.). Dit voedt het vraagstuk hoe we de samenleving verder willen vormgeven en inrichten. Voer voor politieke agenda's en de publiek debat.
  • Technologische innovaties en digitale platforms. Fysiek contact is belangrijk (!), maar post-corona zal vergaderen, leren, samen muziek maken, participeren, … ook (deels) op afstand kunnen. Maak die afweging in functie van tijd en beoogd publiek.
  • De samenwerking met lokale besturen is hier en daar aangescherpt door de crisis. Groeit hier een structureel samenwerkingsverband uit voort? Komen we tot verrijkende vormen van uitwisseling en afstemming?
  • Exposeren of samen komen in de publieke (buiten)ruimte is in opmars. Kunnen we dit behouden? De plek als inspiratiebron en extra dimensie met kans op een groter/ander bereik?
  • Heel wat spitsvondige formats of nieuwe initiatieven zagen het licht. Een concept of aanbod dat gedeeld kon worden door collectieven, andere organisaties, lokale besturen… Een oefening in gemeenschappelijk denken en handelen dus, in lijn van de ‘commons goods’.
  • Think big, act local. Omdat we niet letterlijk fysiek hoeven samen te zijn, kunnen grote collectieve acties (op grote schaal overal in het land) meegenomen worden in de toekomst. Zo til je iets kleinschaligs toch op tot een hoger niveau. Het vergroot meteen ook de zichtbaarheid van je acties.
  • De draagkracht van vrijwilligers staat hier en daar onder druk. Ondanks de vele ondersteuning is er soms schade op het terrein… Ga hierover met elkaar (verenigingen onderling, met je bestuur, met experten) in dialoog. Samen komen we hier sterker uit.
De samenleving, die anderhalf jaar lang uit z'n lood werd geslagen, heeft nood aan relance. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk kan hierin een positieve, verbindende en opbouwende rol opnemen. Laat ons de gezondheidscrisis als katalysator zien voor nieuwe vormen van publieksbenadering, inhoudelijke en technologische ontwikkelingen en positionering als middenveld. Dit is impact die kan tellen en waar komende maanden verder hard in geïnvesteerd moet worden op alle niveau. De campagne ‘Veilig verenigingen werkt beter samen’ wil hier alvast een drijvende kracht in spelen.
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke