Regisseurs, dirigenten en lesgevers kunnen eindelijk weer aan de slag als 'verenigingswerker'
vrijdag 20 augustus 2021
Bruisende steden en gemeenten hebben vaak een erg actief verenigingsleven. Zij zorgen mee voor de dynamiek in het lokale weefsel, van fanfares en koren tot de lokale afdeling van Davidsfonds, de Landelijke Gilden of Femma. Regisseurs, dirigenten, choreografen, maar ook lesgevers en coaches die actief zijn in de sociaal-cultureel of amateurkunstensector, kunnen hier – na lang aandringen van oa. De Federatie – eindelijk passend voor worden vergoed. Het gaat echter om een tijdelijke oplossing in afwachting van het definitieve kader dat zal worden uitgewerkt.
Eindelijk – maar tijdelijk
- Artistiek of kunsttechnisch begeleiders in de amateurkunstensector, de artistieke en de cultuureducatieve sector én
- Verstrekkers van opleidingen, lezingen, presentaties en voorstellingen over culturele, artistieke en maatschappelijke thema’s in de socioculturele, cultuur-, kunsteducatieve en kunstensector
Hoe gaat het verder?
Het blijft wachten op een meer duurzame oplossing die vanaf 2022 van kracht zou moeten zijn. De tijdelijke regeling loopt immers maar tot eind 2021. Met het oog op een toegankelijke regeling houdt De Federatie alle wendingen in dit dossier nauwlettend in de gaten.Voor een aantal specifieke functies in de sport- en/of socioculturele sector kunnen verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen via het verenigingswerk prestatievergoedingen uitbetalen. Via dit statuut mag je tot 6.390 euro per jaar bijverdienen. Let op, niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Meer info vind je hier. Of stel je vraag aan Hannes en hou je verenigingen zeker op de hoogte.