header handjes

Studeren terwijl je werkt? Maak kennis met micro-credentials

Ben je aan het werk in de brede socioculturele sector of heb je die ambitie? Wil je belangrijke kennis en vaardigheden bijleren maar kan je een opleiding niet combineren met je werk? Dan is ‘micro-credentials’ mogelijk iets voor jou. Meerdere onderwijsinstanties bieden dit aan, telkens met een andere specifieke focus. 

Micro-watte?

Micro-credentials zijn kortdurende, diplomagerichte opleidingen voor wie al werkt. Het erkent dat je een kort leertraject afrondde van een bepaald aantal studiepunten over een duidelijk afgebakend en samenhangend geheel van leerdoelen. Je lessen zijn gespreid over het jaar zodat je ze kan combineren met je werk. De opgebouwde kennis en vaardigheden kan je meteen inzetten in je werkcontext. De credits kan je inzetten voor vrijstellingen in eventuele vervolgopleidingen. 

Bekwaam je in het werken met groepen en in sociaal-cultureel werken aan UCLL 

De opleiding sociaal werk – afstudeerrichting sociaal-cultureel werk van UCLL biedt twee opleidingsonderdelen aan waarvan de inhoud aansluit bij de kernopdracht van medewerkers in organisaties met een sociaal-culturele opdracht. Het gaat over Groepsdynamica (werken in en met groepen) en Sociaal-cultureel werken. 
Microcredentials
In Groepsdynamica versterk je vaardigheden om aan groepen deel te nemen en leer je de werking van groepen beter begrijpen en beïnvloeden. Het opleidingsonderdeel Sociaal-cultureel werken gaat dieper in op de vier functies van sociaal-cultureel werken. 
Je kan ze samen of apart volgen. Wie slaagt, krijgt een creditbewijs.
Meer info op de website van UCLL

Word een sociaal veranderaar bij Odisee

Wil je sociale problemen leren begrijpen en aanpakken in verschillende sociale contexten? Wil je in jouw job een positieve impact hebben op individuen, groepen en gemeenschappen? Wil je werk maken van fundamentele sociale veranderingen via een onderbouwde methodiek, vanuit verschillende perspectieven op sociaal werk?  In deze opleiding leer je het streven naar sociale verandering om te zetten in concrete actiesMeer info vind je op de website van Odisee 

Timmer je kennis van management en beleidskaders bij aan de UAntwerpen

Binnen de cluster cultuurmanagement kan je terecht voor verschillende micro-credentials-opleidingen. In “Beleid en context van de culturele en creatieve sectoren” krijg je inzicht in de institutionele en historische beleidscontext van de culturele en creatieve sectoren, zowel in Vlaanderen als internationaal. In ‘Cultural Entrepreneurship and Innovation Management’ ligt de nadruk (in het Engels) op de kracht van innovatie en creativiteit in de cultuursector. De opleiding ‘digitale marketing- en communicatiemanagement in culturele en creatieve sectoren’ laat je grondig kennismaken met marketing en communicatiestrategieën specifiek voor de culturele en creatieve sectoren. Het financiële plaatje, risico’s, financiële duurzaamheid en hybride financiering leer je in de opleiding ‘Financieel management in culturele en creatieve sectoren’. Tot slot leer je alles over auteursrechten, statuten, fiscaliteit en sociaalrechtelijke maatregelen in de opleiding ‘Juridisch kader van de culturele en creatieve sectoren’. Meer info vind je op de website van de UAntwerpen
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart