In 't kort: Belang van beleidsinspraak en overleg
woensdag 16 oktober 2024
Constructieve dialoog blijft een must in onze democratie. Want echte democratie is breder dan het primaat van de politiek. De Federatie pleit voor structurele beleidsinspraak.
Het overlegmodel waarbij sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties vertegenwoordigd zijn in een adviesraad blijft op lokaal en Vlaams beleidsniveau een zinvol model.
- Democratie is luisteren naar elkaar, inzichten opdoen, nieuwe afwegingen maken en doordacht beslissen.
- Een collectief van deskundige en betrokken afgevaardigden in een adviesraad kan zowel op vraag als op eigen initiatief input leveren. Omdat ze voeling hebben met hun brede achterban, kunnen de afgevaardigden bezorgdheden capteren, signaleren en duiden in beide richtingen, wat het draagvlak van beslissingen verhoogt.
- Het is aangewezen om bij aanvang van de legislatuur – zowel Vlaams als lokaal – een handelingskader af te spreken waaruit waardering blijkt.
- In de Vlaamse Strategische Adviesraden dienen vertegenwoordigers uit de betrokken sectoren een expliciete rol te krijgen.
We vragen u om het belang van structurele adviesraden te promoten op Vlaams en lokaal niveau. Waak erover dat ook de stem van het middenveld erin aanwezig is. Zij hebben voeling met brede lagen van de bevolking en kunnen op hun beurt sleutelfiguren aanwijzen die (tijdelijk) een adviesraad versterken.
De Federatie bepleit een minzame houding tussen overheid en sectoren. Het expliciteren van spelregels helpt verstandig om te gaan met inspraak.
Elke Verhaeghe, elke@defederatie.org, 0475 57 61 44